Tejszeparátor
Az élelmiszeripari gép berendezések egyik fontos eszköze a tejszeparátor. A technológiai fejlődést megelőzően a tejtermékek feldolgozásához alapvetően kézi módszerekkel történt. Azonban ennek több hátránya is volt, például túl sok energiába és időbe került, illetve befolyásolta a hőmérséklet ingadozása is. Azonban az olyan eszközök megjelenésével, mint a tejszeparátor, lehetővé vált gépi úton a nyers tejben megjelenő szennyeződéseket elválasztani magától a tejtől, és így lehetővé vált, hogy nagyobb mennyiségű tejterméket tudjanak előállítani. Az ipari nagyságú tejszeparátorok nagy méretű konténerekkel rendelkeznek, de elérhetőek kisebb típusok is, amelyeket a háztartások számára fejlesztettek ki.
A háztartások számára kifejlesztett elektromos tejszeparátor súly minimális, nagyjából 3-4 kg körül mozog. Működését tekintve a centrifugális szeparátor elveit követi. Tulajdonképpen a sűrűséget figyelembe véve választja szét a tejszeparátor a tejet sovány vagy fölözött tejre és tejszínre. Ezeknek a fölözőgépeknek a fő részei a hajtómű, az állvány, a dob és az edényzet. A tejszeparátor tejszivattyúja a tejet belejuttatja a vízszintesen forgó dobba. Mivel gyorsan forog a dob, ezért a sovány tej a centrifugális erőnek köszönhetően a dob külső széléhez közelít, a tejszín pedig mivel kisebb a tömege, a tengelyhez közel marad. A legtöbb ilyen eszköznél egy szabályozócsavarral az is beállítható, hogy milyen legyen a tejszín zsírtartalma, illetve a fölözés élessége. A tejszeparátor forgalmazó és tejszeparátor eladó üzletekben az elektromos és a mechanikus változatok is megtalálhatók.