Cukrászati hűtő
Cukrászati hűtőket a már kész termék hűtésére, fagyasztására, vagy a nyers tészta kelesztésének késleltetésére használják. Az otthoni hűtőgépekhez hasonlóak a méretei, azonban legtöbbször csak egy légterűek. A termékek tárolása és hűtése beépített sínpárokon lévő kihúzható tálcákon történik.
1. Mekkora méretű legyen a cukrászati hűtő?
Az első paraméter, amit figyelembe kell venni hűtőgép választása során a mérete. A rendelkezésre álló helyhez mérten válasszon berendezést. A szélesség 730mm körüli, a hosszúság (tálcamérettől függően) 700-1000mm, a magasság felső határa 2000mm-hez közeli.
2. Milyen legyen a hűtési tartománya?
Hűtőgép lévén kikerülhetetlen az a hőmérsékleti tartomány, amire képes lehűteni a termékeket. A sztenderd értékek -2°C és +8°C közöttiek, azonban ha rendelkezik fagyasztási funkcióval is, akkor az alsó határ levihető -25°C-ra. Választás előtt gondolja át, hogy mire szeretné használni a gépet (kelesztés késleltetés, hűtés, fagyasztás), és ennek függvényében válassza ki az igényeinek megfelelő hűtési tartományú berendezést. Fagyasztáshoz kell a legkisebb, késleltetéshez és hűtéshez közel azonos hőfok szükséges.
3. Milyen kialakítású gép lenne ideális?
A hűtő kialakítása lehet tálcás, vagy kocsis. Míg előbbinél a hűtő belsejére felszerelt sínpárok, addig utóbbinál guruló kocsi hordozza a tálcákat. A kocsis típust akkor szokták alkalmazni, amikor kelesztés késleltetésére is szükség van, mert ilyenkor gyorsabb a betárolás. Döntse el, hogy szüksége van-e fagyasztásra, mert a késleltetés hőfoka közel azonos a hűtésivel. Fagyasztáshoz a tálcás modellt érdemes választani.
4. Milyen igények vannak a tálcákkal kapcsolatban?
A tálcákkal kapcsolatos kérdések közül alapvető a tálcák mérete, száma, tálcák közti távolság. A tálcák mérete határozza meg, hogy mennyi termék fér rá. A leggyakrabban előforduló tálcaméret a 40×60 és 60×80cm-es. A tálcák száma az egy időben tárolható étel mennyiségét szabja meg. Jellegzetesen 10 és 20 közötti a szintek száma. Mind tálcás, mind kocsis típusnál opció lehet a tálcák közti távolság variálása. Ezzel elérhető egyszerre több különböző magasságú áru elhelyezése a kapacitás csökkenése nélkül. Fontolja meg, hogy mennyi terméket szeretne hűteni, és ehhez mérten válassza ki a lemezek nagyságát és számát.
5. Mekkora a fogyasztása?
A működtetési költség szempontjából fontos tudni a berendezés fogyasztását. A sima hűtők fogyasztása kisebb (1kWh/24óra átlagosan) a fagyasztásra is képesekhez képest (4kWh/24óra átlagosan). Érdemes mérlegelni, hogy melyik típust választjuk, mert nagyban fognak tőle függeni a kiadásaink.
6. Milyen különleges tulajdonságokra lehet szükség?
Ne feledkezzünk meg az alapvetőnek gondolt házhozszállításról, amit nem mindig végeznek ingyen a forgalmazók. Ha ön számára nélkülözhetetlen az, hogy mozgassa a hűtőt, akkor válasszon keréken guruló modellek közül. A hűtésen és fagyasztáson kívül vannak gépek, amik képesek a gyorsfagyasztásra. Ez leginkább nyers tésztáknál használatos, de szállításnál is szóba jöhet.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |