Élelmiszeripari olaj
Az élelmiszeripari olajok közé soroljuk azokat a lánckenő-, hidraulika, hajtómű és kompresszorolajokat, melyeket élelmiszer- és gyógyszeripari gépekhez használunk.
1. Hol és milyen körülmények között dolgozunk?
Legelőször meg kell adnunk, hogy pontosan hol és milyen gépre szeretnénk az olajat használni. Más a mechanikai, hőmérsékleti és környezeti hatásokkal szembeni ellenállósága egy forgólapátos kompresszorban vagy egy nagyteljesítményű hajtóműben használt olajnak.
2. Milyen fajtájú olajat keresünk?
Meg kell adnunk, hogy milyen olajra van szükségünk. Más előírások vonatkoznak egy nedvesítésre és leválasztásra használt szilikon olajra vagy egy keverőben használt kompresszoroljra, ezért az alkalmazott olajok is (fizikai-kémiai tulajdonságait tekintve) különbözőek.
3. Milyen széles hőmérséklettartományban dolgozunk?
A gyártandó termék, a gép típusától és karbantartási állapotától, a gyártási környezettől, valamint számos egyéb külső körülménytől függően változik az a hőmérsékleti tartomány, amit a felhasznált olajnak ki kell bírnia. A legtöbb ma kapható zsírfajta -10-15 [ºC]-tól, akár 100-150 [ºC]-ig képes hiba nélkül ellátni a feladatát, de léteznek speciális olajok is, melyek ennél extrémebb hőmérséklet mellett is használhatók.
4. Mekkora legyen az anyag sűrűsége?
Lehetőségünk van – felhasználástól és munkakörnyezettől függően – különböző sűrűségű és viszkozitású olajok közül választani. Minél sűrűbb vagy nagyobb viszkozitású egy adott olaj, annál nehezebben vele dolgozni, de annál nagyobb a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállósága.
5. Hol és hogyan tárolnánk az olajat?
A különböző élelmiszeripari olajok más tűzvédelmi osztályba tartoznak és a rájuk vonatkozó tárolási előírások is különbözőek. A legveszélyesebbek az „A”-osztályú (fokozottan tűz- és robbanásveszélyes), a legkevésbé veszélyesek, pedig az „D”-osztályú (mérsékelten tűzveszélyes) olajok. Tárolásuk során figyelnünk kell a megfelelő hőmérsékletre, szellőzésre és a biztonsági berendezések (különböző oltóberendezések) állapotára és mennyiségére.
6. Milyen adalékanyagokat tartalmazzon az olajunk?
Lehetőségünk van a különböző adalékanyagokkal rendelkező olajok közül választani. Ezek javítják az olajunk fizikai tulajdonságait (pl. hideg-melegtűrés, korrózióállóság, habosodás-gátlás, stb.), de ezért cserébe megnő a beszerzés költsége. Figyelembe kell vennünk, hogy adott gépjármű-típusok megkövetelik a prémium minőséget (pl. sportautók), így az ezekhez használt olajok általában több adalékanyagot tartalmaznak és drágábbak is, mint „hagyományos” társaik.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |