Automata zsemleosztó-gömbölyítő gép
A zsemleosztó gépek a behelyezett tésztát egy présfej segítségével egyenlő súlyú részekre osztják, majd a kézi mozgáshoz hasonlóan gömbölyítik őket. Jó választás pékségeknek, mert jelentősen lerövidíti a tészta alakítására fordított időt. A félautomata gépek nem igényelnek teljes emberi közreműködést, a préselésen kívül a gömbölyítést önmaguktól végzik.
1. Mennyi tésztát szeretne feldolgozni?
Fontos meghatározni, hogy mekkora az a tésztamennyiség, amit fel szeretne osztani. Az egy alkalommal beadagolható tészta mennyisége befolyásolja a termelékenységet. Minél több tészta fér el a gépben, annál több részre lehet osztani, tehát annál több formázott zsemle alapanyagot kapunk. A jellemző kapacitási érték 3-4 kg között mozog.
2. Hány darabra szükséges osztani a tésztát?
Egy berendezéshez többféle osztási mennyiség is tartozhat. Több osztófej és tálca tartozik a géphez, amiknek a cseréjével eltérő darabszámú osztás állítható be. Ha nagy tömegű osztott tésztát szeretnénk, akkor kicsi osztást válasszunk, ha pedig kicsi tömegű árut csinálunk, akkor a nagyobb osztású tálca a jó. Az osztások száma nagyjából 10 és 30 közötti, de a különböző típusoknál nagy eltérések lehetnek.
3. Mekkora osztási súlytartománya legyen?
Az osztási súlytartomány meghatározza az egy cellába jutó tészta minimális és maximális tömegét. Ez nyilvánvalóan függ az osztások számától, de gépenként eltérő lehet. A legkisebb érték 20g körüli, míg a nagyobbak akár 250g-osak is lehetnek.
4. Hány darabot szeretne elkészíteni óránként?
Sok esetben lényeges, hogy milyen sebességgel képes dolgozni a gömbölyítőgép. Ha nagy a vevői kereslet, és sokat kell termelni, számít a gyorsaság. Célszerű lehet ezért az ajánlatkérésben leírni, hogy óránként hány zsemlét szeretnénk elkészíteni a zsemleosztó-gömbölyítő géppel.
5. Van-e valamilyen kívánsága az osztófejet illetően?
A gép osztófeje az, ami a nagy tésztamassza darabolását végzi a gömbölyítés előtt. Ennek anyaga azonban gépenként változhat. A jobb minőségű gépek általában rozsdamentes acél osztóegységet használnak, de az osztófejek ezen kívül lehetnek teflonosak, ami köztudottan tapadásgátló, így biztosan nem ragadnak hozzá tésztadarabok.
6. Milyen további tulajdonságokra lehet szükség?
Igény szerint rendelhetők olyan osztóformák, amelyek nem gömb, hanem hatszög vagy négyzet alakra hozzák a tésztát. A folyamat gyakorlatilag két fő fázisból áll: szétosztás és gömbölyítés. Vannak olyan szerkezetek, amik képesek csak az egyiket végezni, például a behelyezett tésztát egyenlő nagyságú részekre vágja, vagy a behelyezett darabokat gömbölyíti. Ezen felül többféle tartalék tálcák is kérhetők a géphez.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |