Csokoládé gyártó gép
Csokoládé gyártó gépek feladata a szükséges összetevők elegyítése, valamint finomítása után formákba öntése, majd lehűtése, hogy megszilárdulva kialakuljon a kész termék. Ezen berendezések többféle kivitelben, méretben és kapacitással rendelkeznek, lehetnek félautomaták vagy automaták, valamint folyamatos, illetve szakaszos üzeműek.
1. Milyen csokoládé termék előállítását kívánja megoldani?
Elsőként adja meg, hogy milyen csokoládé termék gyártását tervezi. Adja meg, hogy sima táblás csokit kíván előállítani, esetleg bevontat, bonbont, vagy valamilyen speciális formájút. Továbbá térjen ki arra is, hogy ét-, fehér- vagy tejcsokoládét szeretne, valamint hogy kíván e kristály- vagy porcukrot hozzáadni, ugyanis nem minden gép képes ezek feldolgozására.
2. Milyen kapacitással rendelkezzen a berendezés?
Határozza meg a berendezés szükséges kapacitását. Csokoládé gyártó gépek kapacitását a leggyakrabban kg/óra formában szokás megadni, vagyis, hogy egy óra alatt hány kg csokoládé termék állítható elő a berendezés segítségével. Ez a paraméter gépenként igencsak különbözhet, kisebbek esetén nagyjából 100 kg/óra, míg nagyipari berendezések akár 3500 kg csokoládé termék előállítására is képesek lehetnek.
3. Milyen méretű táblákba, formákba kívánja önteni a csokit?
Fontos megadnia továbbá azt is, hogy milyen méretű táblákba, formákba kívánja önteni a csokoládét. A legtöbb esetben a csoki gyártó berendezések nagyobb táblákba, “téglákba” öntik a csokit, melyek később nyerik majd el végső alakjukat egy másik feldolgozás folyamán. Ezen táblák mérete gépenként változhat, kisebb berendezések esetén nagyjából 275 x 175 mm körül mozog, míg nagyobbak esetén ez a tábla már 450 x 225 mm is lehet.
4. Automatizáltság mértékével kapcsolatban van elképzelése?
Térjen ki a berendezés szükséges automatizáltságára, valamint, hogy szakaszos vagy folyamatos üzemű berendezés beszerzését tervezi. Automatizáltságot tekintve félautomata, valamint automata berendezések között választhat, ezek között a fő különbség az, hogy automata gépek kevesebb élőmunka befektetést igényelnek, mint félautomata társaik.
5. Milyen finomra őrölje a berendezés a kakaó babot?
Érdemes lehet végig gondolnia, hogy mennyire finomra őrölje a berendezés a kakaóbabot és az egyéb összetevőket. Minél finomabb az előálló massza, annál jobb minőségű lesz a végső termék. Csokoládé gyártó gépekben az örlést a leggyakoribb esetben golyósmalom végzi, az általa előállított massza szemcséinek mérete a komolyabb berendezések esetén akár 15-20 mikron is lehet. Amennyiben van elképzelése a megkívánt finomságról mindenképpen jelezze ajánlatkérésében.
6. Van bármilyen speciális követelménye a berendezés külső paramétereivel szemben?
Legvégül pedig gondolja végig, hogy van e bármilyen paraméter mely értékét limitálni kívánja egy bizonyos mértékben. Ilyen paraméter lehet a berendezés energiaszükséglete, a tömeg és mérete, levegőfogyasztása, valamint például a zajkibocsájtása, továbbá bármilyen igénye felmerülne, azt jelezze.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |