Csokoládé temperáló
A csokoládé temperáló gép a csokoládé készítés egyik legfontosabb segédeszköze, hiszen használatával készíthetőek el a valódi csokoládékülönlegességek. A valódi csokoládé jelleg abban mutatkozik meg, hogy az készített csokoládé selymes, tiszta felületű, sötétebb-világosabb folt nélküli, és amikor ketté törjük a csokoládét, az ropogós, pattanó hangot ad ki, nem pedig szinte rögtön elolvad az ember kezében szobahőmérsékleten.A csokoládé temperálás során elérhető a kakaóvaj kristály módosulatának ötödik, s egyben legstabilabb fázisa. Ettől válik a csokoládé valódi csokoládévá.A csokoládé temperáló használata során fontos megteremteni a szükséges és alapvető munkakörülményeket. Ennek megfelelően a legjobb, ha az üzemi konyha hőmérséklete 18-21°C között mozog, valamint, ha a helyiségben nem túlságosan magas a páratartalom.