Látványkemence
A nagy teljesítményre képes látványkemencék a sütési ipar egyik legfontosabb berendezései, amelyeket elsősorban a vendéglátó-ipari egységekben használnak. Az eszközök alkalmasak tésztafélék és sütemények elkészítésére egyaránt.A legújabb technológiának megfelelően kivitelezett látványkemencék digitális vezérléssel, alsó programórával, légkeverési és párásítói funkcióval, elszívó és kelesztő vezérlővel, idő és hőfok beállítással, belső világítással, valamint 3 lépésre osztott sütési ciklussal vannak felszerelve. A kemencék legfontosabb kiegészítő elemei a hozzájuk rendelhető rácsok és tepsik.
1. Mekkora méretű kemencét vegyünk?
Gondoljuk át, hogy mekkora kemencét szeretnénk, illetve azt, hogy mennyi szabad hely áll rendelkezésre kemencének. Azt is meg kell gondolni, hogy milyen mennyiségben kívánunk sütni és a sütni kívánt termékék mekkora mérettel rendelkeznek. Méret szempontjából nem mindegy, hogy apró süteményeket vagy nagyobb, akár kenyérméretű termékeket kell elkészíteni. A sütő mérete befolyásolja annak tömegét, szállíthatóságát, fogyasztását, kapacitását.
2. Hány tálcásat szeretne?
A sütő méretétől függően változhat a tálcák száma. Több tálca nagyobb sütőfelületet eredményez, azonban előfordulhat, hogy az étel mérete meghatározza a tálcák közti szintkülönbséget, ez pedig a kapacitás csökkenéséhez vezethet. A tálcák száma 3-tól egészen 10-ig is terjedhet. Vásárlás előtt határozza meg azt is, hogy milyen tálcatávolságú berendezést szeretne a megfelelő szintek közti távolság beállításához.
3. Mekkora legyen a tálcák mérete?
A tálcák számán túl azok méretei is fontosak. A sütési felület határozza meg az egy ciklus alatt elkészíthető étel mennyiségét, ezért döntsük el, milyen nagyok legyenek a tálcák. A szabványos tálca méretek 40×60, 58×78, 60×80, 58×98 centiben.
4. Mekkora hőfokon szeretne sütni?
Az étel típusától függ a sütési hőfok. Az legalsó hőmérsékleti érték 50°C is lehet, míg a felső elérheti a 300°C-ot is. Például pizzát 250-300°C-on, míg piskótákat 200°C alatt sütünk. Előre határozza meg, hogy milyen ételeket kíván sütni, és ahhoz mérten válasszon gépet.
5. Szükséges, hogy mobil legyen a sütő?
A látványkemencék mérete nem túl nagy, így sok modellnek nincsenek gördülő kerekei. Legtöbbször polcra rakják, de előfordul hogy szükség van mobilitásra is, ekkor a kerekes berendezések jönnek szóba. Vannak külön lábak, amikre ráhelyezve a kemencét lehet mozgatni, ráadásul tálcákat is tudnak tárolni. Írja le ajánlatkérésébe, hogy fix talpas, kerekeken guruló, vagy a guruló polcos változatot szeretné.
6. Milyen egyéb tulajdonságokra kell odafigyelni?
A látványkemencék többsége sokféle programmal rendelkezik, amikkel különleges tulajdonságok érhetők el. Ilyen például a gőzölés, párásítás, elszívás, időzítő. A gőzölés és párásítás biztosítja a megfelelő páratartalmat, az időzítő pedig helyettünk állítja le. Vezérlés szerint lehet analóg, vagy digitális. Az analógot a könnyű kezelhetősége, a digitálisat pedig kényelem szempontjából szeretik. Választáskor vegyük figyelembe a berendezés teljesítményét is, hiszen ettől függ a működtetési költség. A jellemző értékek 3-18kW közöttiek. Ha a fentiek közül, vagy azokon túl más speciális igénye van, írja le ajánlatkérésébe minél részletesebben.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |