Sörfőző berendezés
Sörfőző berendezés egy komplex rendszer mely több gépet foglal magában. Amennyiben magunk készítjük elő a malátát úgy a folyamat a maláta előkészítő géppel kezdődik, majd a sörfőző berendezés elkészíti a kívánt főzetet. Ezt követően egy hűtő- és szellőztető berendezés erjedési hőmérsékletre hűti, majd pedig az erjesztő tartályba kerül. A következő lépésekben az élesztő gyűjtő és tároló tartályok is szerepet játszanak melyek annak legyűjtéséről és tárolásával foglalkoznak. A druck tartályokba kerülés előtt még át folyik a kovaföld szűrőkön, amelyek még egyszer megszűrik a sört. A tartályokban az erjesztés utáni és a kimérés közti időben tárolódnak majd innen kerülnek különböző üvegekbe, KEG hordókba.
1. Látvány vagy termelő sörfőző berendezést akar létesíteni?
Fontos kérdés hogy a sörfőzés folyamatát láttatni akarja-e a fogyasztókkal és egy kisebb éttermi, mini sörfőző berendezést kíván beszerezni vagy egy nagy kapacitású sörfőző berendezés beszerzése a cél, kizárólag a termelés biztosítására.
2. Mekkora mennyiségű sört szeretne előállítani?
Igen nagy intervallumon mozog a gépek kapacitása, a napi 200 litertől akár 21 000 liter főzési teljesítményig terjed. Az egy nap főzött sör mennyisége határozza meg, hogy mekkora erjesztő tartályra van szüksége, hiszen ezek egyenesen aránylanak egymáshoz, amennyiben 2000 liter sört főz egy nap, úgy 2000 literes erjesztő tartályra is szüksége lesz.
3. Mennyi erjesztő tartályra tart igényt?
A tartályok darabszáma attól függ, hogy hányféle sört szeretne főzni. Minden sörfajtához külön tartály kel, így ha egy nap 8000 litert főz összesen 4 sörfajtából egyenletes elosztásban, úgy 4 darab 2000 literes erjesztő tartályra lesz szüksége.
4. Milyen formában tervezi értékesíteni a terméket?
A főzési folyamatokon túl a palackozás gépei is fontos szerepet játszanak a berendezés létesítésekor. A palackozás történhet műanyag flakonokba, üvegekbe vagy akár hordókba is. Ennek tudatában pontosan megállapítható, hogy milyen gépekre van szüksége. Az éttermi rendszerek és mini sörfőző berendezések esetében gyakori, hogy a termék nem kerül palackozásra, hanem a helyben fogyasztják, ez esetben nem szükséges palackozó gép üzembe helyezése.
5. Igényt tart malátaüzemre?
A maláta talán a legköltségesebb alapanyag a sörfőzésben és az előállítók jó szerrel csak nagyüzemi, több tonnás, méretekben értékesítik. Így a kisüzemeknek nagyon nehéz megfelelő alapanyagot beszerezniük. Ezért lehetőség van kisméretű malátaüzem kivitelezésére mellyel maga állíthatja elő a szükséges malátát.
6. Tervezi a berendezéshez kapcsolódó kiegészítők beszerzését?
Amennyiben a berendezésen túl egyéb kiegészítő termékekre is igényt tart, mint például alapanyagokra, tisztítószerekre vagy KEG hordókra úgy azt mindenképpen tüntesse fel az ajánlatkérésében.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |