Szakácskés
A szakácskések elengedhetetlen kellékei a konyhának, legyen szó vendéglátóipari nagykonyháról vagy bármelyik hétköznapi háztartás konyhájáról. Praktikus eszköze bármilyen alapanyag feldolgozásának, akár húsok, zöldségek vagy gyümölcsök szeleteléséről van szó. Szakácskések terén, hatalmas a választék, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb eszközt.
1. Mihez szeretnénk a szakácskést használni?
Szakácskések vásárlása esetén először azt kell eldöntenünk, hogy mire szeretnénk használni. Rengeteg kialakítás áll rendelkezésre, attól függően, hogy milyen alapanyagokat szeretnénk feldolgozni. Más és más kialakítás az optimális húsok, zöldségek szeletelésére, felvágására, azonban sok univerzális kivitel áll rendelkezésünkre.
2. Milyen legyen a penge kialakítása?
A penge kialakítása szakácskések esetén eltérő lehet. Választhatunk egyenes vagy hajlított péngéjű kivitelt a megfelelő használat érdekében. Ezen kívül a penge oldalának kialakítása is igen változatos lehet. Kérhetjük sima pengés kivitelben, de vannak vércsatornával illetve mélyedésekkel ellátott kések is, a vágott alapanyag pengére ragadásának elkerülése érdekében.
3. Milyen vastagságú pengére van szüksége?
A penge vastagsága meghatározza a kés súlyát, az él szögének nagyságát, így a feldolgozható alapanyagokat is. Vastagabb pengéjű késekkel nagyobb erőt fejthetünk ki vágás során, míg a vékonyabb pengével szebb vágásokat ejthetünk.
4. Mekkora legyen a penge?
Szakácskések vásárlásakor meg kell adnunk a számunkra szükséges penge méretét (hosszát és szélességét). Minél nagyobb pengéjű kést veszünk annál nagyobb lesz a beszerzési költség, de annál sokoldalúbban is felhasználható lesz.
5. Milyen legyen a penge anyaga?
Szakácskések pengéjének egyik feltétele a merevség, strapabíróság, amit kerámia pengével biztosíthatunk, azonban ezeknek az ára magasabb acélpengés társaiknál. Acél esetén választhatunk különböző minőségű rozsdamentes acélból készül, illetve bevonatolt kivitelű pengékből.
6. Miből legyen a markolat?
Szakácskések vásárlása és egyedi rendelés esetén lehetőségünk van arra, hogy megadjuk a markolat anyagát: bőr, csont vagy szaru, fa, fém, gumi és műanyag. Minden típusnak megvan a maga előnye és hátránya, melyek mérlegelésével eldönthetjük, hogy számunkra melyik a legideálisabb választás.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |